Ендометриоза и безплодие

По време на менструалния цикъл вашето тяло се освобождава от излишната лигавица, покриваща кухината на матката – тази лигавица на медицински език се нарича ендомтриум. Нормално ендометриумът расте само в кухината на матката. Понякога, обаче, ендометриумът може да разрасне на места в тялото извън матката – най-често по тазовите органи (яйчници, маточни тръби, пикочен мехур и черва). Когато това се случи състоянието (заболяването) се нарича ендометриоза. Разрастването на ендометриум по тазовите органи причинява възпаление, предизвикващо болки ниско в корема и възможно безплодие. В хода на времето възпалителните промени преминават в сраствания между засегнатите органи и така се нарушават основните анатомични и физиологични взаимоотношения между тях.

Повечето жени с ендометриоза имат оплаквания от болки в корема и таза особено по време на менструация. Други жени с ендометриоза нямат съществени субективни оплаквания, но страдат от безплодие поради изразени сраствания.

Установено е, че от 30% до 50% от жените с безплодие страдат от ендометриоза.

Как можете да разберете, че имате ендометриоза?

Вашият гинеколог ще иска да знае вашите оплаквания, но единственият сигурен начин за доказване на ендометриоза е чрез лапароскопия.

Как се лекува безплодие, причинено от ендометриоза?

I. Очаквателно поведение
, т. е. отлагане на лечение за определен период от време. Това поведение е подходяща стратегия за жени в млада възраст. Ако обаче жената е над 35 години, очаквателното поведение не е препоръчително, тъй като това би влошило прогнозата за краен успех. При жени над 35 годишна възраст, както и при жени с тежкостепенна ендометриоза, не се препоръчва очаквателно поведение, а по агресивна терапия.

II. Хирургическо лечение.
Хирургическото лечение чрез лапароскопия води до повишаване на успеваемостта с около 20% до 25%. Успехът на хирургическото лечение зависи най-вече от формата и степента на ендометриозата.

III. Медикаментозно лечение.
Докато медикаментозното лечение е особено ефикасно за облекчаване на болките при ендометриоза, то това лечение е абсолютно безполезно за лечение на безплодие, причинено от ендометриоза. Дори това лечение влошава крайната прогноза, тъй като отлага значително във времето други лечения, евентуално довели до резултат.

IV. Вътрематочна инсеминация (ВМИ).
Установено е, че успеваемостта при жени с лека до умерена степен на ендометриоза се повишава чрез контролирана с медикаменти яйчникова хиперстимулация с последваща ВМИ.

V. Асистирана репродукция (ин-витро).
Лечението на безплодие, причинено от ендометриоза чрез ин-витро дава същите резултати, както и при безплодието от други причини.